Във връзка с прилагането на чл. 14 а, ал. 7 от Наредба № 1/30.01.2012 за контрола и опазването на горските територии, ДЕЖУРНИЯТ ТЕЛЕФОН ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА SMS за района на РДГ Пазарджик е: 0879 64 39 92 . На този телефонен номер собствениците/ползватели на обекти по чл.206 от ЗГ, могат да уведомяват РДГ Пазарджик чрез SMS, когато систената за постоянно видеонаблюдение прекъсне и в послeдствие започне да работи.

НачалоНовини 2019/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

16.07.2019 - Подобряване на системата за контрол на дървесината предвижда проект на Наредба за контрола и опазването на горските територии

Подобряване на системата за контрол на дървесината предвижда Проект на съвместна Наредба на министъра на земеделието, храните и горите и министъра на вътрешните работи за изменение и допълнение на Наредбата за контрола и опазването на горските територии. 

Нормативните промени предвиждат незабавно отнемане на достъпа до интернет информационната система на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) на обекти за съхранение, преработка и търговия с дървесина, при установяване на нарушения в дейността им. Ограничението реално лишава обектите да функционират като издават превозни билети. Мярката се налага, тъй като при проверки от страна на служителите на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите в складовите обекти, с наложена принудителна административна мярка за спиране на дейността, се установява, че същите продължават да извършват дейност и да издават превозни билети чрез интернет информационната система на ИАГ. 

Наредбата предвижда възстановяване на правата за достъп след като отпаднат основанията, заради които той е отнет.

Промените предвиждат окончателно премахване на „хартиен“ дневник за обектите като се въвежда изискване дневникът да се води само чрез интернет информационната система на ИАГ - т. нар. „електронен дневник“. Изменението цели да се избегнат някои порочни практики за манипулиране на „хартиените“ превозни билети и дневници, като се постигне още по-голяма прозрачност и текущ контрол върху процесите по издаване на превозните билети и движението на дървесината в обектите.

Предвижда се задължение за собствениците на обекти, за които има наложена принудителна административна мярка за нарушения по Закона за горите, за срок от една година след възстановяване на дейността на обекта да осигурят достъп в реално време до системата за видеонаблюдение.

Според новите правила, собствениците или ползвателите на товарни превозни средства и мобилни обекти, които транспортират обла дървесина и дърва за огрев, ще предоставят в съответната РДГ потребителското име и паролата за достъп до данните от GPS устройствата. 

Предложените изменения ще подобрят проследяемостта на дървесината от мястото на натоварване - временния склад, до мястото на доставка.  

 

Проектът е публикуван за повторно обществено обсъждане в портала за обществени консултации https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=4505 .